Toelating voor een tijdelijk terras of terrasuitbreiding tot 15 oktober 2021

Sinds vorige zomer vroegen heel wat horeca ondernemers een uitbreiding aan voor hun terras. Die mogelijkheid is nu verlengd tot 15 oktober 2021. Daarnaast kan je ook een tijdelijk terras aanvragen als je nu niet over een vast terras met toelating beschikt.  Lees wat er mogelijk is om je terras optimaal te benutten, wanneer de maatregelen weer soepeler worden voor horeca.

Door de regel van 1,5 meter afstand verlies je waarschijnlijk heel wat zitruimte in je zaak. Ter compensatie verlengt de stad Antwerpen de maatregelen rond de tijdelijke horecaterrassen tot 15 oktober 2021.

Mag jij een uitgebreid terras behouden of tijdelijk terras aanvragen?

 • Kreeg jij deze zomer een goedkeuring voor een uitgebreid terras? Het was aanvankelijk geldig tot 31 maart 2021, maar is nu automatisch verlengd. Je uitgebreide terras mag blijven staan tot 15 oktober 2021. Je moet niet opnieuw een aanvraag doen bij stad Antwerpen. Voor de uitbaters die reeds parkeerplaatsen aanvroegen zullen er begin mei terug parkeerborden geplaatst worden. Hiervoor hoeft u niets te doen.
 • Deed je vorig jaar nog geen aanvraag om je terras te vergroten? Je kan het nu nog doen. Nieuw in 2021: ook als je geen vast terras met terrastoelating hebt, kan je een tijdelijk terras aanvragen. Zie onderaan ‘Terrasuitbreiding aanvragen’.

Een tijdelijke terras of uitbreiding aanvragen

Heb je in 2020 nog geen terrasuitbreiding aangevraagd? Je kan het alsnog doen via dit e-formulier.

Wat heb je nodig?

 1. Het vestigingsnummer van je zaak.
 2. Locatie: kijk na of je zaak in een strategische horecakern ligt of niet. Antwerpen telt 9 strategische horecakernen.
  ° Je zaak ligt wel in een strategische horecakern en er is een zoneringsplan voor je straat? Dan moet je geen inplantingsplan bezorgen. Je moet wel nog een aanvraag doen.
  ° Je zaak ligt niet in een strategische horecakern en er bestaat zoneringsplan voor je straat? Maak dan een inplantingsplan (een plattegrond) voor je uitgebreid of tijdelijk terras. Het moet duidelijk maken waar het terras komt. Duid de gewenste ruimte en afmetingen aan van de uitbreiding of tijdelijk terras.
 3. Komt de uitbreiding of tijdelijk terras voor een gebouw van een buur? Bezorg ons dan schriftelijke toestemming van de eigenaar(s) van de gelijkvloerse verdieping. Deze toestemming is steeds herroepbaar.

Afspraken bij uitgebreide en tijdelijke terrassen

 • De uitbreiding en tijdelijk terras is beperkt in de tijd. Het is mogelijk om het terras tot 15 oktober 2021 te plaatsen.
 • In je zaak en op het (uitgebreide) terras gelden de hygiënemaatregelen, opgelegd door het Overlegcomité.
 • Naargelang de locatie wordt bekeken of de uitbreiding of tijdelijk terras enkel geldt tijdens bepaalde uren of dagen.
 • Een medewerker van stad Antwerpen komt de grenzen van het terras markeren.
 • Je moet alle terrasmeubilair veilig vastmaken bij sluiting van je horecazaak. Bij stormweer moet je het terrasmeubilair verwijderen van het openbaar domein. Tussen sluitings- en openingsuur moet je het terrasmeubilair verwijderen/onbruikbaar maken.
 • Je plaatst op het tijdelijk terras of de uitbreiding van het terras enkel losse tafels, stoelen en eventueel een parasol, tenten zijn niet NIET toegestaan.
 • Terrassen mogen niet gebruikt worden na 01.00 u ‘s nachts (tenzij anders opgelegd door het Overlegcomité).
 • Bewaak minimum 1,5 meter obstakelvrije doorgang.
 • Hou altijd rekening met alle geldende veiligheidsvoorschriften.

Meer info